btn_agenda

Regelgeving winterbanden Duitsland vernieuwd

24 januari 2018

Per 1 januari 2018 geldt er in Duitsland een nieuwe regelgeving rondom winterbanden. Winterbanden zijn nog steeds verplicht tijdens winterse omstandigheden, maar de definitie van winterbanden is aangescherpt. Vanaf 2018 moeten winterbanden namelijk voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Alleen de M+S codering op de band is dan niet meer voldoende.

Winterbanden met Sneeuwvloksymbool

Vanaf 1 januari 2018 worden banden met alleen de M+S codering niet meer gezien als winterbanden in Duitsland. Banden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (ook wel Alpine-symbool genoemd) om gezien te worden als winterbanden. Het sneeuwvloksymbool geeft namelijk aan dat de banden speciaal getest zijn voor het rijden onder winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden verstaat men ijzel, sneeuw of sneeuwmodder en ijs- of rijpvorming. Dit symbool wordt alleen gegeven als de banden hiervoor zijn goedgekeurd.

Tot en met 30 september 2024 gaat men in Duitsland nog wel akkoord met winterbanden die enkel de M+S codering hebben. De banden dienen dan wel geproduceerd te zijn voor 31 december 2017. Let dus bij aankoop van nieuwe banden goed op de DOT-code (productiedatum) van de band. De DOT-code bestaat uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers vormen het weeknummer, de laatste 2 het jaar van productie. Bijvoorbeeld: 1517 betekend dat de band is geproduceerd in week 15 van 2017.

Zomerbanden met M+S codering
Er bestaan ook zomerbanden met M+S codering. Zomerbanden zijn echter niet geschikt onder winterse omstandigheden ondanks de M+S codering. Deze codering wordt afgegeven bij een grof profiel, wat zorgt voor goede afvoer van water, modder en eventueel sneeuw.

Boetes
Wanneer je op verkeerde banden rijdt, kan je een boete ontvangen van € 60,- en 1 punt mindering op je rijbewijs. Hinder je ook nog eens het verkeer, dan is de boete € 80,-. Heb je de auto van iemand geleend? Dan ontvangt ook de kentekenhouder van het voertuig een boete van € 75,- en een punt in mindering op zijn of haar rijbewijs.